Konkurrencerådet anmelder el-handler

Konkurrencerådet oplyste fredag i en pressemeddelelse, at de har afgjort, at virksomheden Effekthandel samt 46 kraftvarmeværker og tre regulérkraftværker har overtrådt konkurrenceloven.

Værkerne, der alle er placeret i Vestdanmark, har ulovligt koordineret priser og bud, når de deltog i auktioner om el-reserver til det statsejede Energinet.

– Endnu en gang viser det behovet for kontrol af det danske el-marked. Gang på gang identificerer Spiras’ energiteam med vores ElTjek-analyse uregelmæssigheder, fejl og i værste tilfælde snyd med el afregninger til danske virksomheder og landbrug, lyder reaktionen fra energirådgiver Kent Bisgaard, Spiras.

Konkurrencerådets anmeldelse underbygger energiteamets formodninger og erfaringer.

Fra formanden for Konkurrencerådet, Christian Schultz, lyder det:

– Værkerne har indgået en aftale om at overlade deres prissætning ved auktioner om reservekapacitet til Effekthandel. Der er dokumentation for, at aftalen er indgået med henblik på at hæve prisen på reservekapacitet. Det forhold, at priserne blev koordineret i og af Effekthandel, og at de 49 værker således ikke talte direkte med hinanden om priser og bud, ændrer ikke på, at de har deltaget i en ulovlige aftale, som begrænser konkurrencen mellem konkurrenter.

 

Ulovlige aftaler

I Vestdanmark sælges mFRR (Manual Frequency Restoration Reserve) for hver time i døgnet på auktioner, og det er i forbindelse med disse auktioner, de ulovlige konkurrencebegrænsende aftaler er indgået.

Vinderne af auktionerne skal stå klar i de vundne timer til at sende strøm ud i systemet, hvis der er brug for kapaciteten. Det skal ske, inden der er gået et kvarter. Deres kapacitet kommer i brug for at undgå ubalance i el-systemet, hvis der for eksempel sker udfald hos el-producenterne. Køberen af reservekapaciteten er det statsejede Energinet, som driver el-systemet og dermed har ansvaret for, at der altid er strøm i kontakterne.

 

Kontakt gerne Spiras’ energiteam, hvis du ønsker at høre mere om, hvordan vi kan sikre dig den bedste el-aftale samt sikre fejlopkrævninger på bl.a. tariffer, spottillæg mm.