Fik du ikke søgt varmepumpepuljen sidst?

Varmepumpepuljen åbner igen her i foråret 2024. Den præcise dato kendes ikke endnu, men fortvivl ikke – vi giver besked, når det sker.

Når varmepumpepuljen åbner igen inden længe, forventes det, at der fortsat vil være store tilskud til at udskifte sin kedel til en miljøvenlig varmepumpe.

I efteråret 2023 blev tilskudspuljen ikke fuldt udnyttet, som var tilfældet de tidligere år, hvor der var lange køer ved ansøgningsportalen på energistyrelsens hjemmeside SparEnergi.

”En af årsagerne til den vigende ansøgningslyst, skal findes ved politikernes og ikke mindst regeringens manglende handling. I sommeren 2022 var der ingen ende på de mange forslag og krav på øjeblikkelig handling, til at få naturgassen udfaset, så man ikke længere var i lommen på Putin,” siger energirådgiver hos Spiras, Kent Bisgaard.

Der var samstemmende enighed om, at naturgassen skal lukkes for private boliger i 2035, og der skulle udarbejdes planer for en hurtigere udrulning af fjernvarme og individuelle varmepumper.

”Langsommeligheden i den politiske trædemølle er nu indhentet af faldende naturgaspriser, og den værste frygt er afværget, ved at købe flydende naturgas fra Qatar og USA,” tilføjer han.

 

Som vi plejer

Udvidede tilskud til fjernvarme samt attraktive varmepumpetiltag, termonet og energifællesskaber var alle løsninger vi så ind i, men de henstår nu i det uvisse, og dagligdagen er igen tilbage i sin vanlige rytme.

”Dertil kan vi lægge danskernes evne til at glemme den virkelighed, vi så ind i 2022 med markant dyrere energipriser, Putins magt og evne til at sabotere og kontrollere energiforsyninger – så nu er vi tilbage, hvor energi ikke betyder noget, og vi fortsætter som vi plejer,” siger Kent Bisgaard.

Derfor er der ikke ansøgt tilskud til varmepumper.

Varmepumpepuljen er etableret på grund af vores miljø og klima. Puljen giver tilskud til alle uden for fjernvarmeområder, der ønsker at bevare vores grønne planet ved at udskifte sin nuværende fossile varmekilde med en elektrisk varmepumpe, der erstatter 2/3 af energibehovet med naturlig energi fra enten jorden eller luften.

Kritikkere af varmepumper argumenterer indædt for, at den sidste tredjedel af varmepumpens samlede energiforbrug produceres på olie, gas eller kulkraftværker, så man derved vil være lige vidt.

”Dertil er det klare svar: Nej, det er ikke korrekt. Green Power Denmarks seneste opgørelse for Dansk elproduktion viser, at 60% af det samlede energiforbrug er produceret af vind og solenergi opstillet i Danmark,” siger Kent Bisgaard og tilføjer:

”Med den vedvarende energiproduktion der i dag er i Danmark, betyder det, at fx en bolig, der i dag bruger 1.000 m3 naturgas (fossil energi), vil med en varmepumpe reducere det samlede fossile energiforbrug med 90 %, altså en reduktion på 900 m3 naturgas.”

Selv med varmepumpens elforbrug, der er produceret med fossil energi, vil der stadig være 66 % reduktion af fossil energi svarende til 660 m3 naturgas.

En varmepumpe med en 90 % reduktion har potentiale til en 100 % reduktion af fossil energi mod en naturgaskedel forsat have et reduktionspotentiale på 0 %.

Med varmepumpepuljen kan du få et stort tilskud til at udskifte dit flis-, træpille-, olie- og naturgasfyr. Spiras’ energirådgivere har kompetencerne til at hjælpe dig gennem processen.