Carsten P.J. Møller, der driver landbrug syd for Aabenraa, blev fejlopkrævet for knap 52.000 kroner. Sammenlagt har energirådgivere hos Spiras fundet besparelser for mere end en million kroner.

Med svingende energipriser og senest nye tarifmodeller kan strømregningen rundt hos landmænd og andre virksomheder godt være ubehagelig læsning.

Gennem snart fire år har udviklingsafdelingen i Spiras med et digitalt databehandlingsværktøj dykket ned i hundredvis af elregninger – og har afsløret talrige fejlagtige opkrævninger. El-tjekket giver et eksakt kendskab til den pris, der konkret skal betales for el.

– Elregningerne er kompliceret læsning og er svære at gennemskue. Med vores el-tjek kan vi på baggrund af kundens egne forbrugsdata skabe et præcist overblik, hvad der rent faktisk skal betales. Vi har ofte set eksempler på, at der er opkrævet alt for store beløb. Mod slutningen af 2023 har vi i en kampagne gennemført el-tjek hos en lang række kunder, og den samlede besparelse ligger på den anden side en million kroner, fortæller Kent Bisgaard, energirådgiver hos Spiras.

Tror ikke det kan passe

Én af de landmænd, som med et el-tjek i hånden har kunnet glæde sig over en klækkelig tilbagebetaling, er Carsten P.J. Møller. Han driver et landbrug syd for Aabenraa og fik med et el-tjek dokumenteret, at han er blevet fejlopkrævet intet mindre end knap 52.000 kroner.

– Det første, man tænker, når man bliver gjort opmærksom på fejlopkrævningen, er jo, at det da ikke kan passe. Det er ikke til at tro på, at nogen er så griske, siger Carsten P.J. Møller.

Fejlen på elregningen blev opdaget i forbindelse med en drøftelse omkring en eventuel investering i solceller, som Carsten P.J. Møller havde med rådgivere fra Spiras. I den sammenhæng blev der gennemført et el-tjek.

– Ifølge min kontrakt var mit tillæg til spotprisen på 1 øre, men el-tjekket viste, at tillægget i stedet var 1,29 kroner. Jeg tog derfor kontakt til elselskabet, som efter et tilløb på henved tre uger så tilbagebetalte de knap 52.000 kroner for perioden april 2023 til november 2023. Vi er nu ved at kigge på tallene længere bagud, tilføjer Carsten P.J. Møller, som driver et landbrug med økologisk planteavl og æggeproduktion.

Ud over at kunne finde fejlopkrævninger kan et el-tjek også give et værdifuldt billede af den enkeltes forbrug og døgnrytme. Et el-tjek er dermed også med til at kunne klarlægge, om der kan høstes gevinster ved at flytte forbruget af el til tider af døgnet, hvor priserne er lavest. Endelig kan analysen også være første skridt hen mod etablering af et solcelleanlæg eller vurdering af andre besparelsespotentialer.