Elpriserne er faldet til et mere tåleligt niveau. Det har for mange betydet, at man måske ikke tænker så meget i at nedbringe sine udgifter til strøm. Det er også derfor, at efterspørgslen er faldet på solcelleanlæg, og det har fået producenterne til at sænke priserne.

– Selv om elprisen er faldet, er den stadig højere end gennemsnittet for de sidste 15 år, som er ca. 35 øre pr. kWh. Nulpunktet – dvs. hvor du hverken har tjent eller tabt på en solcelleinvestering – er lige nu ca. 30 øre pr. kWh. Så det er fornuftigt at risikoafdække sig for en del af elforbruget, siger virksomhedsrådgiver i SAGRO Lars Just Elnegaard.

 

Tilbagebetalingstid under 10 år

Priserne på råvarerne er også faldet, og det betyder, at man nu kan erhverve et 50 kW-anlæg for mellem 6 og 6,50 kr. pr. kW. I kroner og øre betyder det, at et anlæg, som før kostede 400.000 kr., nu er nede i et leje mellem 300.000 kr. og 325.000 kr., hvor det er monteret ude ved kunden.

Oveni det beløb kan der selvfølgelig komme ekstraudgifter i form af et nyt elskab og andre ting, hvis man har brug for det.

– Men det betyder alt sammen, at tilbagebetalingstiden på et anlæg stadig er under 10 år. Så man kan få et rigtig fornuftigt afkast ved at investere i solceller netop nu, siger Lars Just Elnegaard.

Desuden er der også en anden sikkerhed i at have et anlæg, som dækker en del af ens elforbrug, typisk mellem 25 og 35%.

– Det afhænger af, hvilken følsomhed man kan leve med at have i forhold til elprisens noget elevator-agtige opførsel. Så om ikke andet vil jeg råde til, at man får regnet på, hvad økonomien i et anlæg ser ud for ens bedrift. Der kan meget vel være gode penge at hente, siger han.