Det kan koste dyrt for landmænd og virksomheder at træde ud af aftaler med lange, uopsigelige bindingsperiode.

– Det gælder om at se sig for, når der kommer tilbud om nye el-aftaler. Der kan være mange faldgruber, som der skal holdes øje med, inden underskriften sættes på en ny aftale.

Sådan lyder det fra Kent Bisgaard, der er ny energirådgiver hos Sønderjysk Landboforening. Rådgivningsvirksomheden har gennem de seneste to år gennemført hundredvis af eltjek for landmænd og andre virksomheder. Ud fra de mange analyser, der er gennemført, har en lang række landmænd og virksomheder kunne reducere deres elregninger ved at skifte leverandør.

Der er hos nogle landmænd hentet besparelser på 30-50.000 kroner, og på en enkelt efterskole blev der opdaget en fejlopkrævning, som resulterede i tilbagebetaling på over 90.000 kroner for et års forbrug. Udover besparelserne, der har kunnet opnås ved at skifte leverandør, er der også fundet fejl i fakturaer – eksempelvis viderefakturering omkring transport af strøm.

– Vi ser også, at nogle landmænd og virksomheder har indgået – eller får tilbudt – aftaler med lange bindingsperioder. Helt op til tre til fem år. Det gælder om at læse det med småt, for bindingsperioderne kan være uopsigelige, og det kan koste gebyrer på op til 10.000 kroner at komme ud af aftalerne. Nogle selskaber – heriblandt også andelsejede –, pålægger ikke blot erhvervskunderne gebyrer for at træde ud af aftalerne, men samtidig påfører nogle selskaber også kunderne et krav på el-leverandørernes tab på fortjenesten, siger Kent Bisgaard.

Energirådgiveren understreger, at elselskaberne med deres ageren ikke overtræder gældende regler:

– Men det gælder altså om at se sig for, inden der siges ja tak til aftaler med lange bindingsperioder. Endda på aftaler med variable priser, tilføjer Kent Bisgaard.

En del forbrugere, der har fået gennemført ElTjek, har også fået viden om, hvorvidt de har mulighed for at flytte en del af deres elforbrug til tidspunkter, hvor det er billigere.

Endelig har ElTjek for en del også været første skridt til at komme i gang med overvejelser omkring investeringer i solceller eller anden energi teknologi.