Sønderjysk Landboforening har gennem mere end et halvt år foretaget eltjek-analyser for rigtig mange landmænd. Særligt efter energiprisernes himmeflugt har efterspørgslen været ganske markant – og stort set fra hele landet.

Med et eltjek foretager SLF med et beregningsværktøj en analyse omkring landmandens eller virksomhedens elforbrug. Samtidig ses der nærmere på de aftaler med el-selskaberne, som er indgået.

Ud fra de mere end 100 eltjek, som SLF har foretaget, kan det konstateres, at fire ud af fem landmænd eller virksomheder har kunne opnå væsentligt besparelser på deres el-aftaler ved at skifte leverandør.

– Markedet er fyldt med aktører, hvor nogle er mere seriøse end andre. Netop i en tid med store udsving på elpriser er det et oplagt emne for sælgere at lokke kunder til nye produkter, som ofte kan være svære at gennemskue og sammenligne. Samtidig er det vores oplevelse, at den tryghed, nogle kunder har købt i en fast aftale, ikke holder, når der sker udsving i markedet, konstaterer Anders Andersen, udviklingschef i SLF.

I et stykke tid har SLF arbejdet på at indgå rammeaftaler med elselskaber.

Pieter Jans SLF

Pieter Jans, digital udvikler i SLF

– SLF har nu landet rammeaftaler med nogle el-selskaber, som indeholder de elementer, som SLF vil anbefale over for kunderne, fortæller Pieter Jans, digital udvikler i SLF.

Aftalerne indeholder følgende:

  • Ingen aftalebinding udover løbende måned
  • Ingen faktura- eller betalingsgebyr
  • Ingen abonnementsgebyr
  • Fakturering bagud efter forbrug
  • Detaljeret specifikation på hver faktura
  • Reference el-pris er Nord Pool Spot
  • Aftalt fast lav marginal som bestemmes ud fra historisk årsforbrug

– Med dette indhold er det vores klare opfattelse, at alle landbrugskunder med den nye rammeaftale kan få en væsentlig bedre el-aftale, end de har i dag. Når vi med SLFs el-tjek løber kundernes el-aftaler igennem, får de fleste sig en positiv overraskelse. Desuden får de et godt billede af, hvor de eventuelt kan spare på forbrug og se mulighederne i egenproduktion af el, tilføjer Pieter Jans.