Et el-tjek hos SLF sparede en landmand for 33.000 kroner på årsbasis. Flere landmænd følger nu el-tjekket op med en solcelleanalyse for at undersøge mulighederne for egenproduktion af el.

Mens energi- og råvarepriser, renterne, inflationen og recessionsfrygten banker i vejret, sidder landmænd og andre virksomhedsejere og kigger intenst på, hvor der kan spares på omkostningerne.

I anden halvdel af juni er elpriserne steget på ny – og har kurs mod de dramatiske højder, som var tilfældet i den sidste uge i februar, hvor russerne begyndte at invadere Ukraine.

Elprisernes himmelflugt giver travlhed hos medarbejderne hos Sønderjysk Landboforening, som nu i mere end et år med et eltjek har hjulpet landmænd frem til at opnå betydelige besparelser, når det gælder elregningen.

Langt over 100 el-tjek har medarbejdere hos SLF foretaget, siden det digitale værktøj blev lanceret tilbage i 2021. For mange er en elregning ganske kompliceret læsning – men via det it-program, som SLF har udviklet, er det gjort langt mere overskuelig.

– Gennem de eltjek, vi har foretaget, har vi ikke blot set eksempler på, at der både kan opnås store besparelser ved at skifte leverandør, ligesom der er i mange tilfælde, er tale om bedre vilkår og betingelser. Vi har også i samarbejde med landmændene kunne se nærmere på, at der kan opnås gevinster ved at flytte forbruget af el til tider af døgnet, hvor priserne er lavere, fortæller Pieter Jans, digital udvikler i SLF.

Tilbud om solcelleanalyse

Størstedelen af de eltjek, der er foretaget, har udmøntet sig i besparelser hos landmændene, mens et mindretal har haft nogle aftaler, som det ikke har givet mening i at træde ud af. Den største besparelse, der er opnået hos en enkelt landmand, er på cirka 33.000 kroner om året.

Mange landmænd har som følge af deres eltjek foretaget en opfølgende solcelleanalyse for at få klarlagt og undersøgt, hvorvidt det kan give mening at tage initiativ til egenproduktion af el.

– Der kan være god økonomi i at komme i gang med solceller og egenproduktion af el ligesom det også for mange ses som en risikoafdækning. Markedsprisen på el er rødglødende, så det giver god mening at have sit eget solcelleanlæg. Der er attraktive skatte- og afskrivningsregler, og desuden er der også gevinsten med et bedre klimaregnskab. Det er noget af det, som landmanden får undersøgt gennem en solcelleanalyse, fortæller Holger Mikkelsen, driftsøkonomikonsulent i SLF.