Elprisernes himmelflugt gør ondt på økonomien hos de danske landmænd. SLF har beregnet, at en gennemsnitlig landmand i 2022 kan se frem til en stigning på energiregningen på op til 200.000 kroner.

Det er voldsomme konsekvenser, som elprisernes himmelflugt river med sig. Både private og erhvervslivet oplever netop nu, hvordan omkostningssiden øges betragteligt, når det gælder energiudgifterne. Og landmændene rundt i Danmark går ikke ram forbi.

SLF har foretaget en række beregninger, som klart viser, at landmændene oplever betragtelige stigninger i energiomkostningerne.

– For et landbrug med 250-300 køer viser vores beregninger, at landmanden kan forvente en acceleration i omkostningerne på cirka 200.000 kroner. Beregningerne er blandt andet baseret på den stigning, som netselskabet N1 har udmeldt vedrørende øgede tarifomkostninger for 2022. Denne udmelding bekræftes også af Dansk Energi i et notat om forventningerne til 2021/2022, konstaterer Anders Andersen, udviklingschef i Sønderjysk Landboforening.

Markedet er forskrækket

Udover de 250-300 køer er der i beregningerne indbygget forudsætning om et el-forbrug på 250.000 kwh samt et olieforbrug på 50.000 liter. Stigningerne i energiomkostningerne udgør henholdsvis 120.000 kroner og 75.000 kroner – excl. moms.

Anders Andersen føjer til: – Stigningerne har givet en forskrækkelse i markedet og betyder, at rigtig mange virksomheder står foran overvejelser om at låse prisen for en periode. En fastlåsning af priser giver budgetsikkerhed i virksomheden, men sikkerheden kan også være dyrt at købe i et usikkert marked.

For udviklingschefen gælder det om at tænke sig om. Og så i øvrigt at læse det med småt, når det gælder indgåelse af eventuelle nye aftaler.

Digital udvikler i SLF, Pieter Jans, fortæller, at der i de mange el-tjek, som SLF foretager, ses mange forskellige varianter af fastpris-aftaler.

– Hvert el-selskab har mere eller mindre udviklet sine modeller for aftaler, og derfor skal man som virksomhedsejer sætte sig godt ind i aftaleforholdet. Vi har desværre set landmænd, som troede, de havde købt et prisloft, men hvor energiselskaber så i deres forretningsbetingelser har indbygget mulighed for at opsige aftalen. Omvendt har landmænd været fanget af lange bindingsperioder – helt op til fem år, siger Peter Jans.

LÆS MERE OG TILMELD DIG WEBINARET

Netop på baggrund af de stigende elpriser afvikler SLF mandag den 7. februar et webinar med titlen: Elpriser på himmelflugt – hvad gør du som virksomhed? Webinaret afvikles klokken 19.30.