Udgifterne til strøm har været ekstremt høje gennem den seneste tid. SLF kan med sine eltjek-analyser være med til at få reduceret udgifterne for landmændene. Eksempelvis ved at se nærmere på, om forbruget kan flyttes til andre tider af døgnet, hvor el er billigst.

En nærmest galoperende elpris koster dyrt på strømregningen – både for privatkunder, virksomheder samt for landbruget.

Gennemsnitsprisen for en dansk kilowatt-time (kwh) handlet på den nordiske elbørs, Nord Pool, har gennem september ligger på et historisk højt niveau. 0,93 øre har prisen været oppe på. Senest er prisen endda kravlet over den magiske krone.

Hos Sønderjysk Landboforening har det høje prisniveau betydet øget interesse for at høre nærmere omkring det eltjek, som SLF lancerede tidligere i år. Med et el-tjek får landmanden eksakt kendskab til den pris, der konkret betales for el. Dermed bliver der skabt klarhed omkring mulighederne for at opnå besparelser ved at forhandle eller skifte.

– Vi ser lige nu et historisk højt prisniveau, og det har betydet, at vi på det seneste er blevet kontaktet af en del landmænd, som gerne vil høre nærmere til indholdet i de eltjek-analyser, vi kan foretage. Vi er klar til at tage snakken med landmændene for at fortælle om de værktøjer, der kan bringes i anvendelse for at få reduceret udgifterne til el, lyder det fra Pieter Jans, digital udvikler hos SLF.

El-prisen er nærmest galoperet gennem den seneste tid. Her er det spotpris-udviklingen.

Han føjer til: – Groft sagt er der tre værktøjer. Det gælder grundlæggende om at spare på strømmen, det gælder om at få flyttet forbruget til de perioder i døgnet, hvor det er billigst at forbruge strøm. Og endelig kan der ses på, at der kan findes alternative til leverandøren. Det er alt sammen noget, vi sammen med landmanden kan se nærmere på – og dermed være med til at få udgifterne til el sænket.

Med de såkaldte eltjek har SLF været med til, at mange landmænd har kunnet høvle af deres strømregning.

Det historisk høje prisniveau gør det også interessant at se nærmere på egenproduktion af el gennem investeringer i eksempelvis solceller. Også her er SLF klar med rådgivning.